Skip to main content

Inte synas, inte kännas.

Ett hantverk som aldrig får lacka ur.

En sylvass kniv skär igenom det yttersta skiktet av den tunna men tåliga filmen. Kanterna viks noggrant in på exakt rätt ställen. Tungan hålls rätt i mun. Erfarna händer smeker varsamt till synes obefintliga skarvar. Och efter 55 timmar av minutiöst arbete är den äntligen klar.

I takt med att hållbarhetsmedvetandet ökar generellt satsar allt fler bilägare på att förlänga livslängden på sin bil. En trend som märks på avdelningen för lackskyddsfilm på Qlean i Borås.

”Fler och fler bilägare vill bevara sin bil i toppskick så länge som möjligt och då är lacken en självklar del”, säger Mika Kivinen, certifierad montör av lackskyddsfilm på Qlean.

”Utöver många exklusiva bilar får vi även in äldre omlackerade bilar där ägaren vill ha ett skydd som håller över tid. Företagare inom grövre industrier har också fått upp ögonen för våra tjänster då deras fordon slits väldigt mycket av grus och småsten vid exempelvis trösklar och inlastning.”

Mika berättar vidare att även allt fler barnfamiljer skyddar sina bilar. ”De sliter ofta på bilens trösklar och inlastning och då är lackskyddsfilm helt perfekt för att bevara lacken i originalskick. Om man är rädd om sin bil och känner att ’den här ska jag ha länge’, då är lackskyddsfilm det enda som gäller”, säger han.

Porsche 911
Turbo S Exclusive

Någon som verkligen är rädd om sina bilar är Patrick Jernberg i Uddevalla. Patrick är en relativt nybliven Porsche-entusiast och hans första modell, en Porsche Panamera Turbo S, införskaffades 2017. ”Jag gillar när det fungerar”, säger han. ”Och efter att ha provkört en Porsche för några år sedan blev jag helt frälst. Panameran är en rätt brutal bil som är ganska vanlig i sitt utseende men extrem när man trycker på. En mycket bra bruksbil.”

De senaste åren har Patrick även fyllt på garaget med en Porsche 911 Targa samt en guldfärgad Porsche 911 Turbo S Exclusive av årsmodell 2018. Den senare är tillverkad i totalt 500 exemplar varav endast tre finns i Sverige. ”Jag har ägt den sedan i vintras och har den främst som en samlarbil”, säger han.

För att bevara sina bilar i toppskick har Patrick valt att skydda dem med lackskyddsfilm från Qlean. ”Det finns väldigt mycket skit på vägarna samtidigt som Porscharna är relativt utsvängda bak, vilket innebär att de är utsatta just där. Jag vill ha dem perfekta och då är det lackskyddsfilm som gäller. Att jag vände mig till just Qlean i Borås berodde på att en bekant i Porsche Club Sverige rekommenderade Qlean och då särskilt Mika Kivinen”, säger han.

Självläkande film

I Qleans verkstad berättar Mika att den transparenta lackskyddsfilm han använder skyddar mot bland annat stenskott, repor och korrosion. ”Den är oerhört stark och tålig, samtidigt som den är mjuk och tar upp stötar från stenar, nycklar och skruvmejslar”, säger han. ”Dessutom läker den av sig själv vid uppvärmning.”

Mika berättar att Patrick Jernbergs Porsche 911 Turbo S Exclusive är den mest exklusiva bil han har arbetat med, och även den mest krävande. ”Det var en extremmontering där hantverket och kompetensen verkligen sattes på prov”, säger han. ”Filmen ligger på rulle och skärs till på fri hand, det finns inga mallar utan hela monteringen är skräddarsydd. När det gäller Patricks Porsche monterade jag lackskyddsfilm på i stort sett hela bilen, vilket tog 55 timmar. Även om det var mycket krävande var det såklart väldigt roligt att göra och helt klart ett prestigefyllt uppdrag.”

Knivskarp precision för ett osynligt resultat

Mika har arbetat med montering av lackskyddsfilm i 13 år och enligt honom finns det inga genvägar till ett bra jobb. ”Filmen är genomskinlig, vilket innebär att allt syns om det går åt skogen. Det är ett mycket detaljerat jobb där skarvarna ska vara osynliga och knappt kännbara, och för att nå dit måste man precis som en elitidrottare träna, träna och åter träna. Det tar många år och mängder av rakblad innan man får upp precisionen och känslan för att göra jobbet helt osynligt.”

Qlean har valt kvalitet

Enligt Patrik Eriksson, stationschef på Qlean i Borås, är det just osynligheten som är skillnaden mellan ett bra och ett mindre bra utfört arbete. ”Vi har valt att jobba med kvalitet”, säger han. ”Det vi erbjuder är ett genuint hantverk där vi lägger stor fokus på att vika in kanterna och göra skarvarna perfekta för att skapa ett osynligt resultat. Visst kostar det en del men det ligger många timmar bakom. Framförallt förlänger det bilens livslängd avsevärt.”

Han berättar vidare att kunden kan välja att lackskydda vissa delar eller hela bilen. De vanligaste delarna som skyddas är front, huv, backspeglar, trösklar och inlastning.

För Patrick Jernbergs del blev det ett kärt återseende när han kunde hämta hem sin guldklimp efter ett par veckor i Qleans verkstad. ”Mika och Qlean har gjort ett fantastiskt bra jobb”, säger han. ”Visst kan ett dammkorn ha fastnat någonstans men jobbet är i allt väsentligt helt osynligt. Helt perfekt!”